Herdenkingsvoorstelling Onder de Sterren in de media

Onze herdenkingsvoorstelling Onder de Sterren krijgt veel media aandacht, waar we enorm blij mee zijn en trots op zijn. Hieronder vindt u een aantal artikelen uit de diverse media.


 

De oorlog door kinderogen in jeugdtheater Valkenburg: 'Als we het niet eens zijn, hoeven we elkaar toch niet te beschieten'.

Door René Willems, Bron: De Limburger

Zaterdag 4 mei

Het jeugdtheater van Mary Meurders nam Valkenburg zaterdag na de herdenking op de Cauberg mee naar het jaar 1944. In de Polfermolen vertelden kinderen het dramatische verhaal van Sinti-meisje Mädie.

De Sinti-familie zit gezellig bij elkaar. Plotseling wordt op de deur gebonkt. Een politieman stapt de woonkamer binnen, vertelt dat de hele familie op last van de burgemeester onder arrest staat en voert vader, moeder en de vijf kinderen af. De Sinti opnieuw verjaagd. Voor de zoveelste keer. „Ze noemen ons vieze zigeuners”, verzucht Mädie. „Ik snap niet waarom; ik was me toch elke dag...’

Naief

De Valkenburgse regisseur Mary Meurders wil het verhaal per se vanuit het perspectief van de kinderen vertellen. „Wij vinden de kijk van kinderen op onze wereld vaak naïef”, vertelt ze. „Maar ik zie vooral eerlijkheid. Kinderen begrijpen niet waarom wij, volwassenen, hen niet beschermen tegen enge dingen als oorlog en klimaatverandering. Daarin hebben ze toch ook gelijk.”

Het stuk Onder de sterren is gebaseerd op het boek Daar praat ik niet over van Anjes Wolfs-Driesen. Het gaat over haar moeder, het Sinti-meisje Mädie Franz dat in 1944 tijdens een grote razzia in Beek werd opgepakt en afgevoerd naar Westerbork. Van daaruit ging ze naar Auschwitz-Birkenau, Ravensbrück en Flossenburg. Als bij wonder overleefde zij die vreselijke concentratiekampen.

Meurders heeft het verhaal van Wolfs bewerkt tot een theaterstuk. Op de avond dat Nederland de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdenkt, brengen elf kinderen tussen negen en dertien jaar uit het Heuvelland die ‘bewegingsvoorstelling’ in de Polfermolen in Valkenburg op de planken. Roma Heina Miranda-Weiss van het Koninklijk Zigeunerorkest begeleidt de voorstelling muzikaal.

Bang

Hoe zou Mädie zich gevoeld hebben tijdens die barre tocht van concentratiekamp naar concentratiekamp, gescheiden van haar familie? „Bang”, vermoedt Veerle (10) uit Voerendaal, die in de voorstelling verteller en politieagent is. Carice (10) uit Voerendaal denkt vooral „verdrietig”. Ze vinden het in elk geval allebei „heel erg”.

Het is inderdaad een pittig verhaal. Meurders heeft er hard aan gewerkt met haar theatergroepje. „Ik heb me kwetsbaar opgesteld”, zegt ze. „Gezegd: ‘Gooi maar propjes naar mij als jullie vinden dat ik iets verkeerd doe.’ Maar dat deden ze niet. ‘Als we het niet eens zijn, hoeven we elkaar toch niet te gaan beschieten’, zei een van de kinderen. Beter en scherper kun je het niet formuleren, denk ik.”

Kinderen uit Valkenburg brengen verhaal Sinti op de planken

René Willems, Bron: De Limburger

Zondag 28 april

De kindergroep van regisseur Mary Meurders uit Valkenburg geeft op 4 mei een herdenkingsvoorstelling in de Polfermolen. Het is het verhaal van Mädie Franz, een Sintimeisje dat in de oorlog drie concentratiekampen overleefde.

Als 15-jarige werd Mädie Franz opgepakt en naar kamp Westerbork gebracht. Van daaruit ging ze naar de concentratiekampen Auschwitz, Ravensbrück en Flossenburg. Ze overleefde ze alle drie.

Anjes Wolfs heeft het verhaal van haar moeder op papier gezet in het boek ‘Daar praat je niet over’. Mary Meurders heeft dat nu verwerkt in een theatervoorstelling die ze op 4 mei met haar toneelgroep opvoert in de Polfermolen in Valkenburg.

De voorstelling begint om 21.15 uur, zodat toeschouwers vooraf nog naar de 4 mei-herdenking op de Cauberg kunnen gaan. In de Polfermolen kijken de kinderen op een groot scherm naar de herdenking op de Dam in Amsterdam.